De toekomst van werk. Inzichten van Google die je kijk op het leven veranderen. (Laszlo Bock)

Google wordt wereldwijd aanzien als één van de meest aantrekkelijke werkgevers en het bedrijf heeft een werkomgeving gecreëerd die geroemd wordt om de productiviteit.

De visie hoe je met de mensen omgaat, komt van de oprichters. Het is de taak van de afdeling People Operations (HR) om die ambities waar te maken en verder te ontwikkelen.

Laszlo Bock, destijds Chief People Operations, hanteerde volgende vier principes binnen zijn afdeling:

  1. Streef naar het nirwana
  2. Gebruik statistiek om de toekomst te voorspellen
  3. Verbeter continu
  4. Vorm een onconventioneel team

1. Streef naar het nirwana
Een werkplek waar het goed is om te vertoeven en waar medewerkers zich kunnen ontwikkelen is het ultieme doel. Daar geraak je slechts stapsgewijs. Aan de basis ligt het feilloos uitvoeren van alle HR-processen. Daarnaast levert de HR-afdeling van Google maatwerk op grote schaal en reageert ze zoveel mogelijk pro-actief.

2. Gebruik statistiek om de toekomst te voorspellen
Organisaties worden complexer en de druk om efficiënter te werken stijgt. HR dient de stap te zetten om de impact van de menselijke component op de business aan te tonen.

3. Verbeter continu
Alle HR-processen die meer dan 1 keer uitgevoerd worden, worden bij Google gemeten en verbeterd. Het gevolg is dat People Operations op een hoger niveau werkt, meer diensten levert en dat de kosten gedaald zijn.

4. Vorm een onconventioneel team
People Operations bij Google is opgebouwd rond een model dat zij ‘drie derde’ noemen. Eén derde van hun medewerkers heeft een HR-achtergrond, één derde komt uit strategische businessconsultancy en het laatste derde zijn analytici. Deze combinatie van talenten geeft de mogelijkheid om als afdeling nieuwe competenties en expertise te ontwikkelen die nodig zijn om de strategische doelstellingen van de organisatie te ondersteunen.

(Bron: De toekomst van werk. Inzichten van Google die je kijk op het leven veranderen. (Boek van Laszlo Bock))