De impact van automatisering en robotisering gaat de komende jaren groot zijn. Sommigen vergelijken het met een tsunami. Hogescholen en universiteiten leiden heel wat jongeren op voor jobs die er over een aantal jaren niet meer zullen zijn. In september kopten de kranten nog “100.000 studenten volgen opleiding zonder toekomst”.

Alle bedrijfstakken worden op hun kop gezet door technologie. Bedrijven zullen de meer routinematige jobs automatiseren. Jobs waarin flexibiliteit, creativiteit en emotionele intelligentie aan bod komen, zullen aan belang winnen.

Strategisch talentmanagement staat dan ook hoog op de agenda van HR. Welke jobs zijn in onze organisatie onderhevig aan automatisering? Welke invloed heeft dit op de manier waarop we georganiseerd zijn, met elkaar samenwerken, op de ontwikkeling van onze medewerkers? Welke nieuwe competenties moeten we ontwikkelen? Welke competenties kopen we in? Zijn er jobs die vandaag in onze organisatie nog niet bestaan, maar die wel relevant zijn voor het nieuwe business-model?

Vacaturesite Indeed maakte een analyse van de jobs die in de lift zitten en kwam tot deze lijst:

  1. Cyber Security-expert
    Hackers worden steeds meer bedreven in het stelen van data. Bedrijven nemen meer veiligheidsmaatregelen en openen vacatures voor specialisten.
  2. Virtual Reality- en Internet of Things-ontwikkelaar
    De functie van ontwikkelaar evolueert mee met de technologie. De vraag naar webontwikkelaars en ontwikkelaars voor mobiele toepassingen zal dan ook evolueren naar ontwikkelaars voor Virtual Reality en Internet of Things.
  3. Data Scientist
    Mensen die technische en wetenschappelijke expertise combineren met het vermogen om de belangrijke informatie te vinden in big data, zullen op de arbeidsmarkt meer en meer gevraagd worden in diverse sectoren.
  4. Gezondheidszorg
    Zorgfuncties die een hoog niveau van empathie en flexibiliteit vereisen, kennen een stabiele toekomst. Vooral routinematige werkzaamheden zullen overgenomen worden binnen verzorgings- en bejaardentehuizen en in ziekenhuizen.
  5. Digital marketing en design
    Creatieve beroepen met een mix en wisselwerking tussen ideeën, woord, beeld en waarden hebben nog een toekomst. Digitale marketing zit in heel wat sectoren in de lift.
  6. Logistiek management
    De drones hebben reeds hun intrede gedaan, maar het management van complexe wereldwijde logistieke processsen (supply chain) blijft vooralsnog nodig.
  7. Human Resources
    Talentmanagement is cruciaal in de ondernemingen. HR wordt meer datagedreven en van de HR professional wordt meer emotionele intelligentie verwacht, naast expertise in software en people analytics.
  8. Losse klussen (de ‘gig economy’)
    Chauffeurs van Uber en koeriers van Parcify zijn via hun smartphone verbonden met hun opdrachtgever en werken in hun eigen tijd. De wereldwijde interesse in gig economy nam de laatste jaren zelfs met een kwart toe.
  9. Leraren
    Heel wat leraren gaan de komende jaren met pensioen. Daarnaast zitten online platformen als Coursera en virtual classrooms (vb Harvard Business School) in de lift. Door de explosie van deze online learning tools worden cursisten over de hele wereld bereikt.
  10. Koks
    Uit eten gaan blijft leuk. De creativiteit en het vakmanschap maken van goede koks een gevraagde beroepsgroep.

Technologische ontwikkelingen doen hun intrede in alle afdelingen, dus ook op het vlak van Human Resources. HR-professionals krijgen daardoor tools en mogelijkheden ter beschikking waarmee ze efficiënter kunnen werken, kennis delen én medewerkers doelmatiger met elkaar kunnen doen samenwerken en communiceren.

Ook HR-tools evolueren heel snel en worden steeds performanter. Vandaag maken ze zelfs voorspellende analyses mogelijk: wie zal het bedrijf op korte termijn verlaten of wie heeft de meeste kans op een arbeidsongeval?

  • Hierdoor evolueert HR binnen een bedrijf van een (louter) transactionele naar een strategische rol.
  • Bovendien worden de inspanningen op het vlak van HR-beleid duidelijker aantoonbaar en meetbaar.

“Technologie is enkel gevaarlijk voor wie ze niet omarmt” (Marc Lambotte, CEO Agoria)

Er zijn al heel wat tools op de markt die antwoorden geven op vragen als: Zijn onze leiders effectief? Werven we het juiste aantal medewerkers aan? Wat drijft employee engagement?
Aangevuld met business metrics, retentie en/of performance data, krijg je een nog beter inzicht in de impact van de mensen op je business:

  • Hoe kunnen we de loyauteit van onze klanten verbeteren door de betrokkenheid van onze medewerkers te verhogen?
  • Hoe kunnen we de retentie van onze high performers verhogen op onze kritische locaties?

Bedrijfstrends analyseren en strategische besluitvorming onderbouwen worden met andere woorden essentieel in de HR-afdeling. In een professioneel en strategisch HR-beleid is geen plaats meer voor beslissingen op basis van veronderstellingen en buikgevoel.

Is uw HR-afdeling voorbereid om deze belangrijke strategische rol te spelen? Beschikt u over de juiste tools om correcte analyses te maken? Zijn HR-professionals klaar om met deze nieuwe, analytische kijk een extra meerwaarde te bieden voor uw business?

VIA FERRATA helpt uw bedrijf graag op weg bij het inzetten van nieuwe tools én bij het voorbereiden van HR-professionals op hun strategische rol in de toekomst. Contacteer ons voor een kennismakend gesprek.

Welke competenties uw onderneming in de toekomst nodig heeft om uw bedrijfsdoelstellingen te kunnen realiseren, wordt bepaald door uw businessmodel (strategisch talent management). Jobs zullen blijven evolueren en organisaties zullen deze jobs vorm moeten geven zodat medewerkers op een gezonde manier en gemotiveerd kunnen blijven functioneren. Duurzame inzetbaarheid wordt dus een vereiste. Als bedrijf moet je daarom investeren in een cultuur waarin medewerkers worden uitgedaagd om zichzelf te blijven ontwikkelen, om niet vast te roesten en mee te groeien met de uitdagingen van de organisatie.

Die ‘cultuurswitch’ maken, gebeurt niet van vandaag op morgen. Binnen het HR-beleid en de verschillende HR-processen dien je aan heel wat knoppen te draaien om een cultuur van een lerende organisatie te implementeren, die zekerheden in vraag durft te stellen en die de organisatie uiteindelijk een concurrentievoordeel moet opleveren.

Veranderen is zelden een eenvoudig proces, gezien de verwevenheid van systemen, processen én rekening houdend met ‘menselijke standvastigheid’.

VIA FERRATA kan u op weg helpen in dit proces om uw HR-strategie af te stemmen op uw bedrijfsstrategie. Contacteer ons voor een inspirerend gesprek.

Read More

Van de vijf aanbevelingen die de onderzoekers van het Studiecentrum voor Ondernemerschap (Hogeschool-Universiteit Brussel) na 20 jaar wetenschappelijk onderzoek naar familiebedrijven formuleerden, hernemen we er hier 2:

Lees meer